کارشناسیارشد (فوقلیسانس) دورهای از آموزش عالی است که پیشنیاز ورود به آن، داشتن مدرک کارشناسی است. گذراندن دورهٔ کارشناسیارشد، برحسب رشته به دو طریق ناپیوسته و پیوسته امکانپذیر است. ورود به دانشگاه برای ادامه تحصیل در این مقطع در ایران نیازمند شرکت در آزمون کارشناسی ارشد است، البته دانشجویان استعداد درخشان برای ادامه تحصیل میتوانند کارشناسیارشد بدون کنکور شرکت کنند که در صورت صلاح دید دانشگاه بدون آزمون وارد این مقطع میشوند. رشته مهندسی مقشه برداری یکی از رشته های بسیار جذاب و کاربردی در دسته رشته های فنی مهندسی است که در مقطع کارشناسی ارشد دارای 5 گرایش ژئودزی، فتوگرامتری، سنجش از راه دور، سیستم اطلاعات مکانی و هیدروگرافی میباشد. در ادامه منابع مورد نیاز برای سوالات درس ژئودزی در کنکور کارشناسی ارشد ارائه شده است.
امروزه با توجه به حجم زياد داده هاي جمع آوري شده نسبت به پارامترهاي مجهول در پردازش شبكه هاي ژئودتيك و لزوم دستيابي به دقت هاي بالا در محاسبات مربوطه، آشنايي و استفاده از نرم افزارهاي سرشكني براي مهندسين علوم مرتبط امري كاملاً بديهي است. نرم افزاری است جهت محاسبات و سرشکنی خطاهای مربوط به داده های اندازه گیری شده در ژئودزی کلاسیک و GPS. به عبارتی Geolab تلفیقی است از ژئودزی کلاسیک و GPS. مشاهدات در شبکه های ژئودزی از زوایا، طول ها، آزیموت، مختصات و ... تشکیل می گردند. نرم افزار Geo Lab با دریافت اطلاعات خام شبکه که نوع آنها بستگی به نوع شبکه دارد آنها را پردازش و خطاها را سرشکن می کند سپس در خروجی مختصات نقاط شبکه، بیضی خطاها، منحنی گوس و ... را نمایش می دهد.
آزمون نظام مهندسی نقشه برداری بصورت متمرکز هر ساله برگزار می گردد که هدف آن تعیین توانمندیهای مهندسین این عرصه جهت وروئ به مباحث کارشناسی می باشد. این آزمون دو بار در هر سال تکرار می شود. مهندسین و تکنسین های فعال در این رشته جهت دریافت پروانه اشتغال بکار مهندسی می بایستی در این آزمون شرکت کرده و نمره قبولی را کسب کنند. به همین جهت در این مجموعه سعی شده است با جمع آوری مجموعه سوالات آزمونهای گذشته و در اختیار گذاشتن آن برای جامعه مهندسی نقشه برداری کشور، کسانی که در این آزمون شرکت می کنند با آمادگی کاملی حضور داشته و بتوانند نمره حد نصاب را کسب نمایند.
درس نقشه برداري ئودتيك و تحليل شبكه هاي كنترل يكي از دروس بسيار مهم و اساسي در رشته مهندسي نقشه برداري بوده و آشنايي دانشجويان اين رشته با مفاهيم اوليه آن از نكات ضروري مي باشد. در این درس با مفاهیم بسیار مهمی همانند آنالیز خطا در شبکه های کنترل مسطحاتی و ارتفاعی، مفهوم بیضی خطای مطلق و نسبی، سرشکی پیشرفته در شبکه های ژئودتیکی و همچنین بررسی خطا در دستگاههای دقیق نقشه برداری آشنا میشویم. در سرفصل جدید رشته مهندسی نقشه برداری این درس با عنوان نقشه برداری ژئودتیک و عملیات با سرفصلهایی همانند خطا در زاویه یابی، خطا در طولیابی، خطا در ترازیابی و همچنین انتشار امواج الکترومغناطیس ارائه شده است. همچنین بحث در مفاهیم مرتبط با طراحی شبکه های ژئودتیکی نیز مطرح میشود.
تنسور عنصری هندسی است که در ریاضی و فیزیک به منظور گسترش مفاهیم اسکالرها، بردارها و ماتریسها به ابعاد بالاتر معرفی میشوند. تنسورها اولین بار توسط تولیو لوی-چیویتا و گرگریو ریتچی- کورباسترو ابداع شدند. در واقع کار آنها ادامه کارهای برنهارت ریمان و الوین برونو کریستوفل و دیگران در حساب دیفرانسیل مطلق بود. در بسياري از محاسبات رياضي، فضاي محاسباتي، به گونه اي است كه امكان تعريف يك سيستم مختصات كارتزين در آنها وجود ندارد، يا محاسبات رياضي نسبت به اين سيستمهاي مختصات دشوار ميباشد، لذا در اينگونه موارد، مانند محاسبات روي سطح بيضوي يا كره، نيازمند به تعريف سيستم مختصات منحني الخط ميباشيم.
تعدیل(سرشکنی، اجسمنت) زماني معنای واقعی خود را پیدا می کند كه داده هاي موجود، از حداقل مقدار لازم جهت رسیدن به یک جواب منحصر بفرد تجاوز كنند(داده هاي اضافی). از آنجايي كه این داده ها معمولاً از مشاهدات (اندازه گيريها) بدست مي آيند و و بدلیل وجود منابع خطای مختلف در بدست آوردن آنها، معمولاً همه داده های اضافی بدست آمده جهت برآورد مجهولات بکار برده نمی شوند. در واقع اگر داده های بدست آمده از مشاهده یک کمیت را به دسته های مختلف تقسیم بندی نماییم، بدلیل وجود منابع خطای متفاوت در هر دسته، نتایج مختلفی برای کمیت مورد نظر حاصل خواهد شد. اهمیت شناخت منابع خطاها، رفتار خطاها و نحوه تاثیر آن بروی کمیت های مشاهده شده و نیز چگونگی از بین بردن یا به حداقل رساندن اثر خطا بر روی کمیتهای برآورد شده، ضرورت شناخت روشهای مختلف و متفاوت تعدیل(سرشکنی خطاها) را بیان می دارد.